Бъдещето на картофопроизводството е тук

Бъдещето е в иновациите. Това е лайтмотивът в последните години при зеленчукопроизводството, който се открои и в производството на картофи.

„Определено тази година видяхме, че без техника не може, обобщи ситуацията Димана Вълканова, управител на Тайгър Агри.
GRIMME е най-голямата компания, произвеждаща машини за картофопроизводство. В стопанството на Олег Крумов край Кюстендил за първи път беше показан прикачният картофокомбайн SE 260 с нон стоп бункер. Това е двуредов комбайн, с капацитет на прибиране около от 14 до 16 дка на ден и е четвъртата такава машина, работеща в България.

„Новото при тази машина е, че тя е с нон стоп бункер. Това означава, че разтоварва едновременно. И увеличава капацитета с до 30% в сравнение с предишния модел“, отбеляза Вълканова.

Тази машина идва тъкмо навреме на помощ на фермерите.

„Особено, пък в България в момента, когато липсва изключително работна ръка. Имаме картофопроизводители, които няколко години подред, дори тука, в стопанството край Кюстендил, от доста време водим преговори. Човекът не беше убеден точно заради това, защото имаше хора, на които можеше да разчита и изведнъж сякаш България се изпразни. Просто, може би за година или две хората изчезнаха“, каза Вълканова.

Това си личи и по търсенето на машините, споделя Вълканова. Тази година Тайгър Агри вече са продали 5 картофокомбайна, от които 2 нови.
„Всяко едно стопанство, над 70-80 дка картофи, те вече не могат да си позволят да ги прибират без техника“, допълва управителят на Тайгър Агри.

За това свидетелства и домакинът – земеделският производител Олег Крумов, който стопанисва 800 дка с картофи.
„Достигнахме до това време, в което вече имаме нужда и от по-модерна техника и картофокомбайн да вкараме в нашите полета“, посочи Крумов.

А дали и в Европа е така, ни каза Андреас Хеардт, представител на GRIMME.
„Производството на картофи в Европа е много развито. Има много фермери, които се опитват да работят с по-малко работници, защото работната ръка е скъпа. Това налага нуждата от използването на машини. това се отнася и за България. Посетих няколко български ферми, в които нуждата от машини за прибиране на картофите, складирането им и подготовката за пазара е очевидна“, каза специалистът.

Какво е определящо в момента при картофопроизводството и какви са тенденциите?
„Цената на картофите в момента е значително нагоре. И това се определя от няколко фактора. Първият фактор е това, че в Европа тази година при основните производители като Франция, Белгия, Полша времето беше доста топло и добивът е с между 20 и 30% по-малък в Европа“, обяви Димана Вълканова.

Вторият фактор, който определя бъдещето на картофопроизводството за следващата година е именно това, че има липса на семена на Стария континент и това съответно ще повлияе върху сеитбената кампания.

„Това ще определи една добра цена и за следващата година. Когато вече имаме две последователни добри години, това дава възможност на картофопроизводителите да се замислят, да са по-свободни в своите решения. Да взимат дори някои рискови решения, но да инвестират повече в техника“, коментира управителят на Тайгър Агри.
Важно е да се отбележи, че около 3-4 процента от оборота на GRIMME отива в създаването и разработването на иновации и иновативни машини.

„Важното при GRIMME е, че те запазват своя патент и те запазват начина на почистване при всичките картофокомбайни, а именно т.нар. SE почистване и това вече дори го виждаме и в новия самоходен комбайни Ventor 4120, който спечели Машина на годината миналата година“, обясни Вълканова.

„По време на Агритехника 2017 ние представихме нашите Big 5. В момента ние ги подготвяме за серийно производство. GRIMME работи с Тайгър Агри от 2014 г. Имаме прекрасни отношение. Те ни помагат много в представянето на машините в България. Сервизът, който предлагаме заедно е страхотен. Обучаваме фермерите как да използват максимално машините ни, като този картофокомбайн“, обърна внимание Андреас Хеардт.

Фермерите също оценяват това партньорство.
„С Тайгър Агри вече работим 3-4 години. Имам няколко машини от тях. Добре се работи. Винаги са отзивчиви откъм сервиз. Финансиране намираме, помагаме си.Стоим заедно един до друг, работим. GRIMME пък е марка, която си струва парите. Ние в България сме малко така, гледаме, като харчим пари да харчим за скъпо, за нещо, което във времето ще се цени и GRIMME е точно такава марка“, споделя Олег Крумов.

Всяка година Тайгър Агри организира една събитие, наречено „Бъдещето на картофопроизводството в България“. Тази година събитието, организирано съвместно с GRIMME и с група картофопроизводители, ще се проведе в началото на декември, но не в България.

„Ще посетим Германия, където ще видим всички иновации на GRIMME. Тъй като наистина за България, в момента няма как да ги покажем, тъй като те са изключително много. Но може би най-интересната ще бъде AirSep системата, за която се говори от доста време и която беше показана на Агритехника. При нея интересното е това, че с 20% излиза по-чист картофът, отколкото при SE системата, която е наложена от 30 години в GRIMME. И съответно има изключителен интерес и в България. Надяваме се догодина да можем да я покажем“, каза Димана Вълканова.

текст от fermer.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *